Sparen of beleggen?

Beleggen wordt vaak als tegenhanger van sparen gezien. Toch zijn beide varianten niets anders dan ‘een manier om je geld te laten renderen’. Daarbij kennen beide mogelijkheden een bepaalde mate van risico’s en een te verwachte rendement.

Sparen risicoloos?
Aan sparen kleven weinig risico’s. Toch is het niet zo dat je helemaal géén risico loopt. In 2008 viel bijvoorbeeld de IJslandse spaarbank Icesave om. Wijkt een spaarrente heel ver af van de spaarrentes van de meeste andere banken, dan is waakzaamheid belangrijk.

Beleggen risicovol?
Bij beleggen kun je zelf kiezen hoeveel risico je wil lopen. In de meest veilige vorm van beleggen, verschillen de risico’s van sparen en beleggen niet veel. Beleggen is dus niet altijd zo risicovol als je wellicht zou denken.

Nog andere alternatieven?
Naast sparen en beleggen zijn er nog andere alternatieven om je geld te laten renderen. Je hypotheek aflossen bijvoorbeeld. ‘Renderen’ is dan niet het juiste woord maar door je schuld te verkleinen, spaar je elke maand je hypotheekrente uit. Extra voordeel: mogelijk betaal je minder vermogensbelasting.

Het is zinvol om de rendementen én risico’s van sparen en beleggen goed tegen elkaar af te wegen. Wij kunnen je hiermee helpen en samen kijken naar de alternatieven. 

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Competent Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie